een echte eco-kist

made for nature

een echte eco-kist - eerlijk geprijsd

gemaakt om CO2 te reduceren en zo 'groen' mogelijk voor begraven en cremeren ...

 

eco+   biologisch afbreekbaar, duurzame materialen en CO2 beperkend

Uitvaartkisten van massief hout of karton zijn niet per defenitie eco-kisten. Prima dat die biologisch afbreekbaar zijn of goed verbranden maar hoe zit het met de details en vervoer?

Een massief populieren kist heeft helaas wel een verslindend effect op bomenkap en dat hout wordt op een inefficente wijze van zuid-europa naar Nederland vervoerd. Dat kost al kilo's CO2 per kist, jammer!

En een kartonnen kist lijkt milieuvriendelijker omdat die gemaakt is van gerecycled karton. Maar hoeveel energie heeft het gekost om daar karton van te maken dat geschikt is voor een stevige uitvaartkist? Hoe wordt die afgewerkt met een houtprint? En dan geldt voor alle kisten het vervoer naar de uitvaartondernemer -

helaas als een lege kist!

 

Milieuverantwoord werken, flexibel zijn en onnodige kosten vermijden.

Groen, groener groenst ...

Dat is ons streven met de nieuwste ESSTANN! Elke stap die we maken is om de kist groener te maken. Wij leggen onszelf hogere eisen op dan die van stichting GreenLeave bijvoorbeeld.

 

Het klopt dat de kist van gelaagd populierenhout gemaakt is dat niet uit Nederland afkomstig is. We hebben in ons kleine land geen plantages voor hout, dus zou dat snel tot ontbossing leiden, ondenkbaar! Dus hebben we gekozen voor het meest milieu verantwoorde plaatmateriaal wat we hebben kunnen vinden, afkomstig van PEFC/FSC gecertificeerde plantages, optimaal getransporteerd en minimaal verlies van materiaal bij de productie van plaat naar kist. Zo gebruiken wij het afvalmateriaal om de handgrepen van te maken.

Minimaal gebruik van metaal, minder dan 60 gram! De handgrepen worden vastgezet met een pen & gat verbinding met houten wiggen. Voor het vastzetten van de bekleding gebruiken we geen nietjes maar 4 houten pennen. De bekleding is (nog) van ongebleekt katoen maar dat zal in 2019 vervangen worden voor een nieuwe ecologische stof, al door GreenLeave goedgekeurd.

 

Begin 2019 zullen wij de hele ESSTANN ook als PEFC gecertificeerd mogen verkopen, dus alle materialen inclusief de kartonnen doos zijn dan formeel gecertificeerd.

Het populieren plaatmateriaal zal dan ook volledig formaldehyde vrij, ja VRIJ zijn! Een volledig organische verlijming zonder giftige componenten en biologisch afbreekbaar. Daarmee zullen wij de eerste zijn!

 

 

Een hele nieuwe werkwijze, lean & mean en daardoor green!